At spise glutenfrit er blevet en stor trend, men hvorfor spiser man glutenfri og hvad betyder det helt præcist?
Vi tager det fra starten.
Hvad er gluten?
Gluten er en generel betegnelse for de proteiner, der findes i korn, såsom hvede, rug og byg samt alle produkter, der indeholder nogle af disse korn. Gluten hjælper fødevarer med at bevare deres form og fungerer som et bindemiddel, der holder maden sammen. Gluten findes blandt andet også i couscous, bulgur, mannagryn, seitan, semolina, spelt og kamut.
Hvorfor undgå gluten?
De mest almindelige årsager til at spise glutenfri er overfølsomhed, cøliaki og kornallergi. Cøliaki er en kronisk sygdom, der forekommer hos mennesker, der er tilbøjelige til at skade tyndtarmen under glutenindtagelse. Dette betyder, at glutenprotein starter betændelse i tyndtarmen, der skader slimhinden. Når en person med cøliaki spiser gluten, er tarmkanalen beskadiget, hvilket ødelægger evnen til at absorbere vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Dette kan igen føre til ernæringsmæssige mangler og dårligt helbred.
Nogle vælger også at spise en glutenfri diæt eller en diæt uden for eksempel pasta og hvidt brød af andre grunde.